Historie

Men schreef het jaar 1930. Best was nog een rustig overwegend agrarisch dorpje, al was de industriële ontwikkeling die zich vanuit Eindhoven voltrok, merkbaar. Het gemeenschapsleven was er nog hecht. Iedereen kende iedereen en men begon ook meer en meer de behoefte te ervaren aan gezamenlijke recreatie, al was er praktisch niemand die dat woord verstond.

Het was crisistijd. De mensen hadden het zwaar. Ook in de Meierij. Maar zij hadden hun idealen. Het is geen toeval, dat Best Vooruit werd opgericht ter gelegenheid van of ten gevolge van het spelen van een missiewedstrijd. De kerels van toen, die zelf hard moesten werken om de grootste armoede buiten de deur te houden, besloten om achter een bal te gaan aandraven om aan geld te komen voor de missie. Hieruit ontstond onze voetbalclub.

Best Vooruit heeft nog een voorgeschiedenis. Reeds in 1912 was er in Best een voetbalclub die de naam B.V.V. droeg. Zij speelde toen nog niet in competitieverband. Te voet werden tochten gemaakt naar o.a. Oirschot, Son en Breugel en Spoordonk. Dit B.V.V. had haar terrein bij Kees van Arkel op de Heibloem. Veel is er uit deze periode niet bekend en de jaren 1914-1918 gingen zelfs helemaal in mist op. In 1918 en daarna beleefde dit B.V.V. een paar gloriejaren, omdat er bij het graven van het kanaal veel jonge mensen naar Best kwamen, die ver van huis en haard werkten en 's zondags in Best hun vertier zochten. De alleroudsten onder de Bestse voetballiefhebbers zullen zich ongetwijfeld namen herinneren als Schotman, Senkeldam en Gotschalks. In die tijd lag het terrein van B.V.V. bij de “Barrière” (Huub van Keespiete), dus langs de Boschdijk.

Zeker is, dat mede vanuit een oude kern B.V.V.-ers, op 1 juli 1930 Best Voouit werd opgericht. Het is gevaarlijk om namen te noemen, want men kan zo gemakkelijk zeer verdienstelijke mensen vergeten. Maar het zou ook zonde zijn de namen die men kent niet te noemen om ze zo aan de vergetelheid te onttrekken. Het eerste bestuur zag er als volgt uit: Jan v.d. Hurk, voorzitter; Piet van Erp, secretaris; Willem v.d. Hurk, penningmeester.

Het oprichtings-elftal van Best Vooruit (1930)Het eerste Best Vooruit elftal bestond uit de volgende spelers: A. der Kinderen (aanvoerder), H. Beekmans, M. van Erp, P. Dirks, P. van Erp, F. van Nunen, M. Matheeuwsen, Tr. v.d. Vorst, J. van Vroenhoven, H. v.d. Spijker en J. Verhees. Het terrein was gelegen aan de Maust. Deze oprichting was dus mede het gevolg van het spelen van een missiewedstrijd ten bate van pater van Hesewijk uit de Hoofdstraat, die tientallen jaren als missionaris aan de Goudkust in Afrika heeft gewerkt. Best Vooruit kwam nu direct uit in de competitie in de toenmalige kring Den Bosch, district Eindhoven en werd in de 1e klasse ingedeeld. Het eerste voetbalveld lag aan "de Maust", een veldje op de wei van de familie van de Spijker ( "de Spijkeren Wei" )aan de huidige WillemII straat.

1930-1960

Na de oprichting in 1930 kwam Best Vooruit uit in een officiële competitie in de eerste klasse van de kring Den Bosch. Men werd meteen kampioen en promoveerde naar de tweede klasse van de Rooms Katholieke Federatie (R.K.F.). Ook hier behaalde men het kampioenschap en via promotiewedstrijden kwam Best Vooruit in de 1e klasse van de R.K.F.

Dit was de hoogste afdeling in katholiek verband. Voor een gemeenschap met nog geen 4000 inwoners was dit een prestatie van formaat.

De R.K.F. werd omgedoopt tot Interdiocesane Voetbal Competitie Bond ( I.V.C.B.) en Best Vooruit ging door met het behalen van prima resultaten. In de competitie van 1932 - 1933 werd men tweede achter Wilhelmina uit Weert en werd men dus net niet opnieuw kampioen.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog heeft men zich kunnen handhaven in de 1e klasse, al is dit dikwijls wel met veel moeite en inspanning gepaard gegaan.

In deze periode moest Best Vooruit het opnemen tegen gerenomeerde clubs als: Brabantia ( Eindhoven ), R.K.T.V.V. ( Tilburg ), Wilhelmina ( Weert ), Venlose Boys ( Venlo ), S.C.B. ( Blerick ), Kolping en Mulo ( Helmond ) en de Treffers ( Groesbeek ).

In de oorlogsjaren werd de I.V.C.B. door de bezetters opgeheven en werd Best Vooruit ingedeeld in de 3e klasse H van de N.V.B. het Zuiden. Het speelde in deze klasse met o.a. Boxtel en Velox. In de competitie van 1940 - 1941 eindigde Best Vooruit als tweede in deze klasse.

De voetbalclub was inmiddels verhuisd van de "Spijkeren Wei" naar de Eindhovense weg.

In 1956 moest men hier weer weg i.v.m. de aanleg van de tweede rijbaan van de weg Eindhoven - Den Bosch. Best Vooruit kreeg toen de beschikking over een noodveld aan de Koningin Julianaweg op de plaats van de huidige Willem de Zwijgerweg. In 1959 verhuisde Best Vooruit naar de huidige locatie "de Leemkuilen". 

Inmiddels was Best Vooruit nieuwe gloriejaren gaan beleven. Na twee jaar het kampioenschap gemist te hebben, werd in het seizoen ‘57-'58 de kampioensvlag gehesen. Na een legendarische spannende promotiecompetitie tegen Margriet uit Oss, Rhode uit Sint Oedenrode en Rood-Wit uit Veldhoven werd het 3e klasseschap veroverd. Een strafschop in de laatste minuut tegen Margriet uit Oss, koelbloedig genomen door Bertje Slegers, bracht Best Vooruit in de 3e klasse van de K.N.V.B. Het seizoen ‘58-'59 bracht nieuwe triomfen. Een spannende race tussen U.D.I. uit Uden en Best Vooruit bracht een nieuw kampioenschap en weer moest in een competitie om promotie worden gestreden. Nu waren het Virtus uit Zevenbergen, V.E.S. uit Oudenbosch en Tongelre uit Eindhoven, die meedongen. Na vier wedstrijden stond Best Vooruit ongeslagen in een zeer kansrijke positie, maar daarna dreigde het toch mis te gaan. Tenslotte bleek een extra ronde nodig tussen Best Vooruit, Tongelre en V.E.S. Er werd gespeeld op het terrein van T.C.S. aan de waranda in Oosterhout. Tegen V.E.S won Best Vooruit met 4-1 en was, dankzij het beste doelgemiddelde, na de eerste zege zeker van promotie. Best had een tweede klasser!

1960-2000

Het eerste seizoen in de 2e klasse moest Best Vooruit zich even wat aanpassen, maar het 2e seizoen werd beslag gelegd op de 2e plaats, die vanwege versterkte promotie recht gaf op twee beslissingswedstrijden met Vlissingen om en een plaats in de 1e klasse amateurs.

Tegen de verhouding in werd in Vlissingen met 3-1 verloren en in Best kon men niet verder komen dan een 1-1 gelijkspel. Het elftal met namen zagen er vaak zo uit; Piet Smits, trainer : spelers, J. v.d Helm, S. Matheeuwsen, J. Steenbakkers, M. v.d. Velden, P. v.d. Broek, Fr. Wiltschek, P. Saris, B. Slegers, J. v.d. Vleuten, Fr. Luyben, B. van Roy. Er waren uiteraard nog enige wisselspelers. Vooral H. van Elderen en M. van Keulen verdienen het nog in deze lijst genoemd te worden.

Intussen was de vereniging echter in al haar geledingen gegroeid. Diverse lagere elftallen oogstten triomf na triomf en er kwam een zeer bloeiende jeugdafdeling.

In 1972 volgde echter toch weer de degradatie naar de 3e klasse en Best Vooruit heeft daar maar liefst 26 jaar lang zijn wedstrijden gespeeld.

Tot in het seizoen 1987 - 1988 echter de ommekeer kwam en na 29 jaar eindelijk weer het kampioenschap werd behaald. 

Best Vooruit eindigde de competitie met 36 punten uit 22 wedstrijden en had een voorsprong van maar liefst 13 punten op nummer 2 Den Dungen. Met zo'n grote voorsprong en een doelsaldo van 46 - 13 mocht Best Vooruit zich een waardig kampioen noemen!!

Echter in het seizoen ‘92-'93 was degradatie naar de 3e klasse een tegenvallend, maar keihard feit. Iedere Beve-er hoopte dat het verloren terrein snel zou worden teruggewonnen. Deze hoop werd op 9 april 1995 bewaarheid, toen men ongeslagen kampioen werd van de 3e klasse B en dus promotie naar de 2e klasse volgde.

Vervolgens gebeurde het jaar daarop het onwaarschijnlijke, want Best Vooruit promoveerde, na eerst de nacompetitie te hebben gewonnen, in een zinderende, met 3-0 gewonnen beslissingswedstrijd tegen Terneuzen, naar de 1e klasse!!!

In het seizoen 1996 - 1997 kon Best Vooruit zich handhaven in de eerste klasse en het jaar daarop had men een voortreffelijk seizoen. Men miste de promotie naar de hoofdklasse op een haartje. Na in de competitie 4e te zijn geëindigd, mocht men deelnemen aan de nacompetitie voor promotie naar de hoofdklasse. Na de eerste wedstrijd tegen BVV met maar liefst 6-3 gewonnen te hebben, verloor men de tweede wedstrijd tegen VOAB ongelukkig d.m.v. een strafschop. Gezien het vertoonde spel was er echter meer mogelijk geweest.

De seizoenen daarna kon Best Vooruit het niveau van het seizoen 1997 -1998 niet meer halen en na 4 seizoenen in de eerste klasse te hebben gespeeld, volgde in het seizoen 2000 - 2001 weer de degradatie naar de 2e klasse.

Naast de sportieve prestaties werd er door de v.v. Best Vooruit nog een bijzondere prestatie verricht in deze periode.

Door de verbreding van de spoorweg was een ingrijpende renovatie van het sportpark "de Leemkuilen" nodig.

De indeling van de velden werd veranderd en er kwam een fantastisch nieuw clubgebouw met o.a. de kantine, de kleedlokalen, tribune, bestuurskamer, sponsorruimte, krachthome, verzorgersruimte, terreinmeesterlokaal, materiaalruimte enz.

Door vele vrijwilligers werden vele uurtjes vrijgemaakt om het tot stand komen van deze prachtige accomodatie te bewerkstelligen. Het resultaat mag er dan ook zijn. Best Vooruit beschikt op dit moment over een accomodatie waar een amateurvereniging trots op mag zijn.

2000-Heden

In het seizoen 2000 - 2001 degradeerde Best Vooruit dus naar de tweede klasse en zoals zo vaak na een degradatiejaar moesten ook het seizoen daarop alle zeilen bijgezet worden om opnieuw degradatie te voorkomen. Maar dit lukte uiteindelijk wel. Met een verjongde selectiegroep werd er begonnen aan het seizoen 2002 -2003.

De competitie verliep wisselvallig, maar door het winnen van een periodetitel, kon er wel deelgenomen worden aan de nacompetitie. In deze nacompetitie kon Best Vooruit echter geen potten breken. Het seizoen 2003 - 2004 zal altijd in het teken blijven staan van de slogan "Niemand wint van Best Vooruit". Als je deze tekst aan het begin van dit seizoen geroepen of gezongen had, was je door vele mensen aangekeken met een blik van "ben je wel goed bij je hoofd".   Een 20-tal wedstrijden later echter kon je deze kreet niet alleen op het sportpark "de Leemkuilen" lezen op een enorm spandoek, maar werd hij gezongen door enthousiaste spelers en supporters die in de kantine een geweldig kampioensfeest vierden. Er werd dit seizoen door ons eerste een een prestatie van formaat geleverd door met een jeugdig team het kampioenschap op te eisen in de tweede klasse F. Uitkomend in een competitie met Marvilde, ODC, Zwaluw VFC, Brabantia, Oisterwijk, PSV, Rood Wit Veldhoven, Rossum, St. Michielsgestel, De Valk en BVV/Caterpillar behaalde " 't Urste" uit 20 wedstrijden 39 punten en was daarmee 2 wedstrijden voor het einde van de competitie onbereikbaar voor de concurrentie.

Zoals het hoort werd het kampioenschap op grootse wijze gevierd. "De platte kar" ontbrak natuurlijk niet en het bier vloeide rijkelijk. De kleding van de technische staf kreeg een "opknapbeurt" en dagenlang waren ze op pad om op de titel te proosten. Daarbij kwam nog dat ook het tweede elftal van Best Vooruit kampioen werd en daardoor promoveerde naar de hoofdklasse. Een seizoen om niet vlug te vergeten dus. Het nieuwe seizoen staat weer voor de deur en met de club Best Vooruit gaat het goed. Best Vooruit beschikt over een jonge selectie met voldoende toekomst. Er stromen elk jaar nog voldoende jongens door naar de selectie en bij de jeugd bestaat zelfs een wachtlijst. In de vereniging heerst een prima sfeer en wordt er door vele vrijwilligers ontzettend veel en goed werkt verricht.

Best Vooruit functioneert nog altijd, zoals een vereniging behoort te fuctioneren: "Door en voor de leden"!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!